2015/10/31

Případ upřímné Sáry (2)

Soudní systém je dost nevyvážený, co se rozsudků týče. Vyneseno může být jen vinen nebo nevinen, jako by mezi tím byla nějaká propast. Černá nebo bílá. Panna nebo orel. Žádný mezistupeň. Jen nevina, nebo mnoho podob viny. Můžete být vinni ze zabité z nedbalosti, ne nevinni z úmyslného zabití.
Nad těmihle věcmi Sára v posledních dnech často přemýšlela. Začala si uvědomovat, že je pravděpodobnější, že uslyší rozsudek, který se ji nebude líbit. Protože druhů viny je mnohem více než neviny. O to víc ji bylo jasné, že se celou dobu procesu bude muset tvářit jako naivní žena, která se jen dostala do prekérní situace.
„Jde jen o zvláštní... velmi zvláštní shodu nešťastných náhod. Vždyť jsem nic neprovedla.“ říkala si ráno přes zrcadlem a zkoušela se při tom tvářit vyděšeně a zoufale. „Nic jsem neprovedla. Vážně!“ řekla trochu zoufaleji. „Měla jsem si odbarvit vlasy, abych mohla hrát blbou bloncku,“ řekla svým běžným hlasem.

 Na lavici svědků usedl první člověk. Muž, mohlo mu být asi pětadvacet, vysoký a hubený, krátké hnědé vlasy, nevýrazné oči. Sára neměla tušení, kdo to je a proč je v jejím případě. Nevypadal jako nějaký soudní znalec nebo dokonce patolog. Vypadal spíš jako normální pracující člověk, který každý víkend chlastá a balí podnapilé holky na naučené fráze. Úplně si to uměla představit. Nejprve vyzvání k tanci s tím, že se omlouvá, že ruší, protože tak krásná ženská s ním určitě tancovat nepůjde. Pak přirovnání očí k něčemu. Lichotka na vlasy. U skleničky nakousnout bolestný rozchod a pak jen zaseknout háček…
Přerušil ji hlas Psíka, právního zástupce obžaloby: „Pracujete jako barman v Turbíně? Viděl jste tam dvanáctého září zavražděného Dominika Čížka s přítomnou obviněnou Sárou Zlou?“
To mě mohlo napadnout, napadlo Sáru.
Barman odkýval všechno, co se dalo. Byli tam spolu, seděli tam asi hodinu a půl a pak odešli. Vypadali jako přátelé, ne jako pár. Oba pili, ale už neví co.
Ano, pili. Já svůj oblíbený Sloe gin fizz a ten idiot martini. A řekl to trapné „Protřepat, nemíchat.“ Kretén jeden pozérský. Kdyby pil martini, věděl by, že se jen míchá a třepáním se zkazí, protože se příliš zředí. Ale on chtěl být James Bond. A vyprávěl trapné historky, kterým jsem se musela smát. Takže jsem pila rychleji.
Najednou vstává Sářin advokát – JUDr. Liška – vypadá klidně. „Kolik lidí za noc u baru máte?“
„Těžko říct. Možná... sto?“
„A jak to, že si tak dobře,“ Liška na dvě poslední slova zvedl hlas a zvedl vztyčené ukazováčky do výšky očí, „pamatujete zrovna,“ znovu ten důraz, „tuto dvojici? Muselo tam přeci být více dvojicí.“
„No, já...“ zasekl se barman.
A má ho!
„Děkuji, nemám další otázky.“
„Mám dobrou paměť na lidi,“ vyrazí ze sebe barman, ale Liška se na něj usměje a pokyne hlavou soudci.
Žádní další svědci v případu Zlá – Čížek nejsou.
„Prosím o předvolání Sáry Zlé, ctihodnosti,“ hlásí Psík.
Hlavně v klidu, teda ne v klidu. Zdrceně. Vyděšeně. Bože, já nic neprovedla.
„Jaký vztah byl mezi vámi a Dominikem Čížkem?“
„Znali jsme se ze školy. Nebyli jsme kdo ví jací kamarádi, ale když jsme se potkali, řekli jsme si, že si zajdeme popovídat. Tak jsme šli na drink do Turbíny.“
„Na to jsem se neptal.“
Sára sklopila oči, pak se zase trochu vzpřímila a tiše dodala „Pardon.“
„O čem jste spolu mluvili?“
„O jeho sbírce,“ řekla a zarazila se, dokud se na ni Psík nepodíval a nepokynul, aby pokračovala. „Mluvil o tom, že hodně jezdí na autorská čtení. Vyprávěl mi historky, byla to legrace,“ hlas ji trochu přeskakoval, jako by se bála. Výborně, zatím to jde.
„Pokud je mi známo, nejste zrovna jeho fanoušek,“ zkusil to Psík jinak.
„Ne, ale to je jen můj názor. V současné poezii je spousta autorů, kteří nespadají do mého vkusu.“ Krásná odpověď, Sáro.
„Nedošlo k hádce? O básnickém stylu nebo podobně?“
„Ne. Od školy věděl, že nefandím jeho stylu poezie.“ Za to se přeci nedává do pití prášek a nerozbíjí hlava dlažebním kamenem, neodpustila si v duchu sarkasmus.
„Takže jste jen seděli v baru a bavili se o jeho kariéře.“
Velmi krátké kariéře. „Přesně tak.“
„A co se dělo pak?“
„Pak? No šli jsme na tramvaj. Já jela domů, on ještě čekal na svou tramvaj.“
„Pak už jste ho neviděla?“
„Až v novinách. Když tam byla ta zpráva,“ oči se ji zalily slzami. Vzpomínka na smrt milovaného jezevčíka z dětství pořád funguje! Stuarte, jsi nejlepší i po smrti!
Liška na ni nemá žádné otázky. Proč taky. Řekla mu už na prvním sezení, že je nevinná, že jde jen o omyl, že nechce pykat za cizí zločin.

Kdyby věděli, co si o té jeho poezii myslím doopravdy. Čížek umí jen hezky mluvit, jeho hloupé řeči o tom, že podzimní dny jsou pochmurné jako Hřbitovní kvítí. Že miluje léto, protože jsou dny spíš jako víno. Lehké a červené a žluté. Ten jeho slizký úsměv. Zvedal se mi žaludek, když mluvil o studentkách, které ho na čteních žádají o podpis. Pan básník! Jak s nimi pak jde někam posedět a někdy se zadaří, že s ním nějaká zůstane i přes noc. Jak musí být hloupé! Úplně je vidím! Uplé kalhoty, drahé plátěné tenisky, khaki bundy, plátěné tašky, přirozený make up, úsměv od ucha k uchu. Říkají, že mají nejraději Baudelaira, ale přitom od něj znají jen Květy zla. Dokonalé publikum pro takového budižkničemu, který ani neví,co jsou básnická metra. Poezii zakládá jen na hloupých rýmovačkách. Láska – páska. Volné verše bych mu odpustila, i s nimi se dají napsat krásné básně plné vůně a chuti.Ale myšlenky jako třináctileté dítě, roztáhnuté na extrémní ploše, přičemž je to jen jeden verš napsán různými slovy. Do ruky bych tu jeho sbírku nevzala, ani v latexových rukavicích. Mohla bych se nakazit ignorací a přebytkem nabubřelých výrazů pro banality. Žádná krása, žádný cit, jen póza a hraní na city. Jen laciné lichotky. Jen onanie. Nic skutečného. Takoví lidé by na světě neměli zanechávat potomky, ani co se děl týče. Jsou rakovinou společnosti a  zhoubou kultury.

Žádné komentáře:

Okomentovat