2020/10/25

Z nedělní mlhy

Občas mám pocit, že všední život.. nebo jak to jinak říct.. prostě to, že jdete do práce, jdete pro něco k jídlu, vaříte, uklízíte a mezitím čtete, aby si vaše hlava řádně odpočinula… člověka duševně strašně vyčerpává a v té všednosti se pak rozpouští vaše osobnost. Tedy alespoň ta část, která se vám zdála zajímavá. Všechny ty slovní obraty a myšlenky, které normálně vnímáte a snažíte se je zasadit do kontextu něčeho, co je pro vás důležité, ačkoli je to opravdu důležité jenom a jenom pro vás, ale koho to ku*va zajímá, prostě vás to uklidňuje a najednou to je nějak mimo. Slova, která z vás jdou, zní strašně strojově a neupřímně (ne, to není ten firemní žargon), to je to, že když vidíte venku naprosto krásnou mlhu, tak jediné, co vás napadne, je „Londons fog“ přesně tak, jak to řekl Vincent Price. Bylo by velice, opravdu velice hezké, kdybyste se zase dokázali ztratit ve slovech… jenom proto, že můžete. Jenom za tím účelem si nasadit sluchátka a jít se projít do ztracena, kde možná potkáte nějakou zrůdu, která vás zkusí sežrat nebo alespoň z vás dostat duši (ideálně hlubokou ranou v hrudníku). Choulit se do kabátu jako do druhé kůže a těšit se, až přijdete domů, kde ze sebe obě ty kůže strhnete a budete obnažení ve své démonické nicotnosti jako v den, kdy jste se prorvali na tenhle nádherně bezbožný svět.

Vychovat démona není úplně jednoduchá věc, ale dovoluji si tvrdit, že se to mým rodičům podařilo docela dobře. Jsou tak jisté věci, které se změnit nedaly – jako to, že démon bude vždycky vyvolávat odpor, zvláště u citlivější bytostí jako jsou děti (ano, na základní školu všichni rádi vzpomínáme) a kdejaké citlivé éterické bytosti. Druhou věcí je přirozeně škodolibá osobnost, se kterou sice rychle najde přátele (na první dojem to působí docela sympaticky a vtipně) ale také o většinu stejně rychle přijdou (když se škodolibost obrátí proti nim). Moji rodiče ve mně také mimořádně úspěšně potlačili chuť vraždit. Dělám to nyní pouze v myšlenkách a dokonce i maso si dopřávám jen jednou nebo dvakrát do měsíce. Nadále vzbuzuju u lidí nelibost, často hlavně svým projevem a do jisté míry i tělesností. Nevím jak to popsat… dívají se na mě jako na sliz v plastovém kelímku, jako ty pro děti. Jako by tušili, že i když se na první pohled znám pevná a že mám běžný známý tvar, kdyby mě trochu zkoumali, zjistili by, že nemám žádnou pevnou strukturu. Komentářů na to, že každý člověk má podivnou blemcavou strukturu, když ho otevřete, se zdržte. Nemáte nejmenší ponětí.

Energii čerpám také z toho, že neustále vytáčím lidi. Našla jsem si práci, která mi to umožňuje. V podstatě teď existuje asi 250 000 lidí, které můžu svou existencí srát. A to je zatraceně dobrý pocit. V současné době dokonce nežiju sama, což považuju za jeden ze svých největších životních úspěchů. Původně jsem si myslela, že jde o mě podobnou entitu. Ale je to lepší. Moje láska se nachází na opačném konci spektra. Přes všechna očekávání je to dokonalé. Někdo, kdo je neskonale dobrý, i když už kvůli tomu trpěl a dělal fakt špatné rozhodnutí, které ho stejně nakonec přivedly… na světlo. A někdo, kdo je ve své podstatě špatný a vlastně mu to vůbec nevadí, a snaží se být tou nejhorší dobrou verzí sebe sama. Dejte to dohromady a ono to funguje. Tak nějak mi to připomíná to, co se vždycky říká a asi všichni to považujeme za klišé – světlo není bez tmy, bílá bez černé, láska bez nenávisti, kočky bez psů a špagety bez lasagní.

 

Jenom vsuvka. Co ve vás vyvolává spojení: Teplo rodinného krbu. ? Pohodlí a teplo, které vychází z úporného zápasu látkové proměny. Agresivita jednoho živlu vůči nejryzejšímu produktu živlu jinému. Člověk zahříván soukromou apokalypsou. Ovládnutí a zkrocení pekla. Mikrokosmos zmaru. Potěšení z utrpení. Čirá fascinace řeřavými uhlíky. Ano. To přesně chci. Teplo rodinného krbu.

Žádné komentáře:

Okomentovat