2018/01/23

Vlakové obrazy

tak snad alespoň jeden příspěvek měsíčně... začínáme. Leden je hektický, na kolejích, na nohou, na hlavu. Takže vlakové obrazy (jeden, přiznávám, je spoludílem mé starší sestřičky). Ale dneska jen dva, nemám sílu (too weak to survive).


Kdybych někdy psala něco o cestě do vesmíru, vypadaly by kosmické lodě jako vlaky. Je to šíleně zvláštní pocit, sedět pohodlně vsáknutá do sedačky (ano, i v našich vlacích se občas dá sedět pohodlně) a pozorovat, jak se všechno kolem proměňuje, přičemž kabina lodi je neměnná. Sedněte si a zaměřte se očima na prostor na dveřmi. A za okny se míhá les, města, cokoli, stejně jako by tam mohla být věčná noc, v dálce by byly vidět hvězdy, možná by spadla kometa. A možná by smetla zrovna naši raketu. Nutností jsou, samozřejmě, sluchátka. Protože sedět v raketě, která dělá zvuky jako vlak, by nebylo příjemné. A proto se vždycky nosím sluchátka. Dokonce se mi kolikrát už ve vlaku ani nechce číst. Protože jak často má člověk šanci proletět se vesmírem.



Při četných výpravách za nedobrodružstvím se dostanete na zvláštní místa. Jednou je to dimenze zubatých sviní, které dělají v hlavách zmatek, jindy mrazivá pustina plná tisových nestvůr. Dnes to byl desátý kruh pekelný (taky jsem myslela, že jich je devět, ale chyba lávky). Všude je modré nebe, ale do tváří štípe mráz, člověk je obtěžkán špatnostmi v podobě zavazadel. Hle, batoh nedokončené práce. Onde vak s oděvy, symbol neskromnosti a chamtivosti. Hle, schody. Skluzavka satanova. Navíc pokryta ledem, sysifovská práce může začít. Za co to všechno? Za nějakou hovadinu. Za nepopřání hezkého dne pánovi před třemi dny? Za lhostejnost. Za zabíjení kuřat. Když člověk projde stezkou, ocitne se v chladné, světlé místnosti. Nádražní čekárna. Zpoždění pět hodin. Na lavičce sedí zakladatel KFC a konstatuje: „To je ale pech.“

Žádné komentáře:

Okomentovat