2016/10/28

Správce (01)

Ani nevěděl, jak se na tom místě ocitl. Najednou kráčel v davu lidí se stejně zmateným pohledem jako měl on sám. Přišli do velké síně, byla to jen místnost s bílými stěnami i podlahou, nikde žádný koberec, obrazy, světla, židle.
Když se místnost zaplnila, přišel odněkud nevýrazný chlapík s plastovou krabicí v rukou. Uprostřed místnosti ji položil na zem, stoupnul si na ni a zakašlal. „Chci vás tady přivítat,“ rozhlédl se a suše pokračoval, „Vítejte. A teď se musíme dát do práce. Tak pojďte tou chodbou tady vpravo.“ ukázal rukou směr.
Martin si až teď všiml, jak divně ten muž vypadá. Bylo mu asi čtyřicet, byl skoro plešatý a na tváři měl dvoudenní strniště. Na to, že má působit jako uvítací výbor teda moc upraven nebyl. Navíc měl na sobě bílé sandály, šedé tepláky a bílé tričko – nic formálního. Tohle by si Martin do práce nikdy obléknout nemohl. Ale když se rozhlédl, zjistil, že všichni muži jsou oblečeni stejně jako ten chlap, ženy měly obyčejné bílé šaty nad kolena.
Dav se zastavil v místnosti, která byla ještě větší než předchozí. Martinovi se zdálo, že je nekonečná. Co dva metry stál člověk s papíry v ruce, díval se na velkou obrazovku před sebe. Běžely na ni minimálně čtyři obrazy najednou. Jejich oči tikaly mezi obrazovkou a papíry, někdy klikli na jeden z obrázků a on se rozplynul. Odškrtli si položku na papíře a na obrazovce se znova objevily čtyři obrazy a on buď nějaký nechal zmizet nebo počkal zmizí. Někteří dokončili stránku a hodili ji ledabyle na zem. A tak pořád dokola.
„Stoupněte si každý před jednu obrazovku, je jedno před kterou. A předtím si vemte z tady toho stolíku podložku s papíry.“
Docela strohé intrukce, pomyslel si Martin a poslušně si vzal podložku a postavil se k nejbližší volné obrazovce. Ukázaly se na ni čtyři videa. Na jednom byl ujíždějící autobus, na druhém záběry z první osoby při nastupování, další ukazoval zavírání autobusových dveří před nosem a poslední jen nervózní čekání. Podíval se do papírů. Na prvním řádku byla věta: Ujede mi to, určitě mi to ujede. Kliknul na dané video a ono zmizelo. Následně se na obrazovce ukázaly další videa. Nic nesouhlasilo s druhým řádkem. Po chvíli zmizely z obrazovky a ukázaly se další.
Neměl ponětí, jak dlouho takhle kliká a čte a kliká a čte. Nebyl si jist, kolik papírů už odškrtal. Dva? Tři? Osmdesát? Pamatoval si první větu, kterou odšrtl, víc ne. Mimoděk ho napadlo, že je zvláštní, že ho nebolí nohy. Většinou nedokázal moc dlouho stát na jednom místě. Musel alespoň chodit. Jak dlouho asi tady škrtá. Rychle se ohlédl a zjistil, že všichni kolem něj stojí a zarytě zírají z papírů na obrazovky a naopak. Nikdo neseděl.
Něco ho nutilo pracovat dál a nezaobírat se vlastními myšlenkami. Nikdy nebyl zvlášť svědomitý, ale  pociťoval touhu pokračovat. Měl strach, že kdyby se na chvíli zastavil, pochybil by a celý svět by byl uvržen v chaos.
Když si škrtl poslední větu s papíru, kdo ví kterého v pořadí, a chtěl si přečíst novou větu, zjistil, že další papír už na podložce nemá.
Někdo mu poklepal na rameno. „Pojď, teď půjdeš ulevit svým očím.“ Byl to ten chlapík, který je přivítal.
 Martin ho následoval do místnosti plné jednoduchých bílých lůžek. Bylo jich na tisíce, možná více. Na některých leželi lidé, jiné byly prázdné.
„Lehni,“ zavelel chlapík, „dej odpočinout očím.“ řekl prázdným hlasem a odešel.

Poslech ho. Lehnul si na lůžko, které bylo mnohem pohodlnější než vypadalo. Zavřel oči. Ještě nyní se mu před očima míhaly obrazy. Rozbitá kolena, dívka dostávající květiny, muž podávající si ruku po pracovním pohovoru s usměvavým mužem v obleku. Obrazovka. Papír. Řada lidí civící do papírů, řada lidí civících na obrazovky. Za chvíli viděl jen světla. Blikaly mu před víčky. Až teď si uvědomil, že stále existuje. Že tohle se opravdu děje. Jako by se dostal z transu.

Žádné komentáře:

Okomentovat